AIR

70%  daripada berat tubuh adalah air. Kehilangan air hendaklah diganti untuk menstabilkan kandungannya dalam tubuh supaya dehidrasi tidak berlaku.

Fungsi air

1)      Membantu melembap dan menghancurkan makanan dan proses pencernaan

2)      Mengawal suhu tubuh normal (37 °C)

3)      Menjadi bahan utama dalam cecair tubuh seperti darah dan jus pencernaan

4)      Membantu mengeluarkan bahan buangan semasa perkumuhan

5)      Melembapkan saluran pencernaan dan pernafasan

6)      Melicinkan membran sendi

Keperluan harian air

Keperluan air bergantung kepada peringkat umur, saiz dan aktiviti individu. individu memerlukan sekurang-kurangnya 250 mililiter – 1000 mililiter

Kekurangan air

Kekurangan air menyebabkan :

1)      tubuh menjadi kurus dan berat tubuh berkurangan

2)      dahaga, letih, dan lesu

3)      pencernaan kurang berfungsi dan sembelit boleh berlaku

4)      kuliut menjadi kering

Berlebihan air

Jus pencernaan menjadi cair jika air dalam tubuh berlebihan dan pencernaan makanan tidak akan sempurna.

Leave a comment

No comments yet.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s